Općina Nova Rača

Općina Nova Rača

Adresa:Trg Stjepana Radića 56, 43270 Veliki Grđavac
Telefon:+385 43 886 036
Fax:+385 43 886 152
E-mail:juo@nova-raca.hr
Web:www.nova-raca.hr

Općina Nova Rača se prostire na površini od 92,73 km2, a u trinaest naselja živi 3.434 stanovnika prema popisu iz 2011. godine. Općina je smještena u nizini između ceste Bjelovar-Daruvar i rijeke Česme. Udaljena je od Bjelovara 18 km. Općina Nova Rača obuhvaća područje naselja: Bedenik, Bulinac, Dautan, Drljanovac, Kozarevac Račanski, Međurača, Nevinac, Nova Rača, Orlovac, Sasovac, Slovinska Kovačica, Stara Rača i Tociljevac. Dan Općine Nova Rača obilježava se 20. travnja.

Nova Rača je od davnine bila sjedište župe i krajiške kapetanije, a potom općine, koju je sačinjavalo 12 okolnih sela. Poznata je po velikim proštenjima na Veliku i Malu Gospu kojom prilikom su, osim hodočašćenja u crkvu Blažene Djevice Marije, održavani na daleko poznati stočni sajmovi, koji su mnoštvom stoke i raznovrsnošću predmeta izloženih na prodaju davali sliku srednjovjekovnih sajmova.

Nova Rača je danas sjedište istoimene Općine koja je nositelj brojnih društvenih događanja, od samog Dana Općine do susreta folklora, likovnih kolonija, moto utrka za prvenstvo Hrvatske itd.

Općinska uprava Općine Nova Rača daje osobit značaj poboljšanju kvalitete života svojih žitelja, te je u realizaciji više značajnih projekata od kojih je izgradnja nogostupa u Novoj Rači, asfaltiranje nerazvrstanih cesta u Međurači, plinifikacija 4 naselja, izgradnja lokalnog vodovoda kao i sanacija divljih i zatvorenog odlagališta otpada na području općine. Za većinu projekata odobrena su bespovratna sredstva koja je Općina Nova Rača realizirala kandidiranjem na raspisane natječaje resornih fondova i ministarstava. Stanovništvo Općine Nova Rača pretežito se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, kako u ratarstvu, tako i u stočarstvu.

Na području Općine postoji nekoliko vrhunskih proizvođača rasplodne stoke i mlijeka. Općina Nova Rača prodala je 334 ha poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države čime su poljoprivrednici djelomično zadovoljili potrebe za daljnji razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Od gospodarskih subjekata na području Općine Nova Rača nalazi se više manjih pogona i obrtničkih radionica, uglavnom metalske i gumarske branše, kao i više subjekata uslužne djelatnosti.

 Galerija slika - klikni na sliku za povećanje

Općina Nova Rača
Općina Nova Rača
  Bilogora - Bjelovar - Sve