Muzeji za jednakost: različitost i uključivost

Muzeji za jednakost: različitost i uključivost

Muzeji za jednakost: različitost i uključivost

Obavijest o postavu nove izložbe koju možete pogledati u Gradskom muzeju Bjelovar.

Temom "Muzeji za jednakost: različitost i uključivost" muzeji diljem Hrvatske proslavit će ovogodišnji Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja.

Mnogi su muzeji zbog koronavirusa morali promijeniti planirane događaje, no prilagodili su se novonastalim okolnostima i organizirali virtualna događanja, izložbe i vodstva, edukativne serijale na društvenim mrežama, digitalna muzejska izdanja, online radionice.

Prema prijedlogu ICOM-a tema za Međunarodni dan muzeja upućuje na muzeje kao promicatelje razumijevanja i uvažavanja različitosti kao i na socijalni senzibilitet i inkluzivno ponašanje.

"Hrvatska muzejska scena posljednjih petnaestak godina bilježi u praksi projekte prilagođene najrazličitijim korisnicima s obzirom na dob, razinu edukacije te na druge posebnosti koje ih određuju. Njihov je broj u porastu, a radi se prije svega o inkluzivnim projektima prilagođenim osobama s invaliditetom, od kojih svaka skupina traži poseban pristup", ističe se u najavi Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC).

Kako se dodaje, suvremena muzeologija koristi se metodologijom inkluzije u prezentaciji i komunikaciji baštine pri čemu pomiče granice prema korisnicima s uvažavanjem pripadanja različitim rasama, drugoj etničkoj pripadnosti, roda, klase, dobi, fizičke sposobnost, jezika, religije, ekonomskog statusa, rodnog opredjeljenja.

Građa iz muzejskog fundusa podložna je prilagodbi i interpretaciji sukladno misiji muzeja te odabiru ciljane skupine korisnika među kojima su i ranjive skupine, osim osoba s posebnim potrebama tu su i ljudi koji zbog siromaštva nisu posjetitelji muzeja.

"Njihov broj se u posljednje vrijeme uvećao, naše društvo zahvatila je ekonomska i socijalna depriviranost, pa dio društva ima izrazito nizak životni standard. Iako je komuniciranje njihovih prava više vezano uz pravne i socijalne institucije, doprinos muzeja može biti prezentacija njihove kulturne baštine uz prigodnu medijaciju teme", napominje se.

Inkluzija se nastoji primijeniti na rodno obespravljene osobe, a sve se više govori i o međugeneracijskom nerazumijevanju i inkluzivnim programima koja uključuju djecu, mlade i starije.

Iz Muzejskog dokumentacijskog centra kažu da je mnogo načina na koje bi muzeji mogli sudjelovati u inkluziji, a preduvjet je vođenje komunikacije u ozračju poštovanja i uvažavanja različitosti životnih prilika i stilova i spoznaja da inkluzija počinje samorefleksijom, introspekcijom i nikad ne završava.

Detaljne informacije o programima koji će se održati povodom Međunarodnog dana muzeja nalaze se na internet stranicama MCD-a.

 Galerija slika - klikni na sliku za povećanje

Muzeji za jednakost: različitost i uključivost
  Manifestacije - Sve