Pisanicom do Uskrsa 2019.

Pisanicom do Uskrsa 2019.

Pisanicom do Uskrsa 2019.

Od davnih vremena jaje je simbol kozmičkog i ljudskog preporađanja, ponovne obnove života kako u prirodi tako i kod ljudi, tu simboliku u svojim vjerovanjima čuvali su stari narodi. Kasnije je ona prenesena u kršćanstvo i postala jedan od najvažnijih obilježja slavljenja Uskrsa, blagdana Kristova uskrsnuća.

Tehnike bojanja i šaranja ili pisanja po ljusci jajeta, prirodne boje i materijali koji su se koristili, prenosili su se s generacije na generaciju. Upravo je tako bojenjem lupinom crvenog luka i šaranjem voskom nastala pisanica pronađena na arheološkom nalazištu Gudovac - Gradina, a datira s kraja 15. stoljeća. danas se ona čuva u Gradskom muzeju u Bjelovaru i kao takva jedinstvena je u Hrvatskoj i čitavoj Europi.

Na tradiciji bojanja pisanica i drugih uskršnjih običaja nastala je manifestacija „Pisanicom do Uskrsa“ koja ove godine traje od 12 do 20. travnja, za koju će grad biti prigodno ukrašen. Uskrs je ipak obiteljski blagdan tako da je pripremljeni program namijenjen svim generacijama, ali će mu se ipak najviše razveseliti oni najmlađi. A zapravo, tko ne voli radost blagdana, šarenilo pisanica i proljetnog cvijeća?!

Dobro došli u Bjelovar, grad u kojem se čuva najstarija pisanica koju ćete moći vidjeti za vrijeme trajanja manifestacije kao i prigodnu izložbu starih uskršnjih čestitaka.
Očekuje vas još puno toga na ulicama našeg grada, s radošću vas očekujemo!

 Galerija slika - klikni na sliku za povećanje

Uskrs-2019
  Manifestacije - Sve